İnşaat Mühendisliği Nedir? İnşaat Mühendisi Ne Yapar? Maaşları Ne Kadar?

İnşaat Mühendisliği Nedir? İnşaat Mühendisi Ne Yapar? Maaşları Ne Kadar?

İnşa edilen havaalanı, otoyolu, barajlar, yollar ile yağmur suyu drenajı gibi birçok projenin planlanmasından sürdürülebilirliğine kadar sayısız projeyi yapan, inşaatların beyin gücü olarak inşaat mühendisleri tanımlanabilir. Bir yapının ortaya koyulmasında en önemli rollere sahip olan mühendisler kamuda ve özel alanlarda görev almaktadır. Üstelik sorumlulukları da çok olmaktadır.

İnşaat Mühendisi Nedir? 

Yapı ile inşaat söz konusu olduğunda önümüzde onlarca farklı alandan bahsetmek mümkündür. Bu anlamda en önemli yapıların kullanılabilir ve yasalara uygun olarak inşa edilmesinde tüm görev ve sorumluluk İnşaat Mühendislerinin üzerinde olmaktadır. Öyle ki bir yapının ilk etapta planı, projelerinin çizilmesi, programı ile inşasının başlaması ile birlikte tüm aşamalarda mühendisler yer almaktadır. İnşaatın tamamlanmasında tüm koordineyi sağlarken aynı zamanda gereken ağları kurar, tesisleri, insan gücünü ve elektrik ile diğer ihtiyaç duyulan malzemelerinin temini gibi önemli görevlerde yer alırlar. Hatta bütçenin en önemli parçaları mühendisler sayesinde şekillenmektedir. 

İnşaat Mühendisleri Türkiye’de kamu ile özel alanlarda görev yapmaktadır. Özellikle kamu kuruluşlarında görev yapanlar devletin ihale ettiği inşaatların tamamlanması, kontrolü ve teslim alınmasında öncü rol oynarlar. Bu aşamada plana uygun inşaatın yapılıp yapılmadığını kontrol eder ve uygun olduğuna dair inşaatı teslim almakla yükümlü olmaktadır. 

İnşaat Mühendisi Ne Yapar? 

Söz konusu mühendis olunca inşaatın konusuna uygun olarak farklı alanlarda uzmanlaşmalar söz konusu olmaktadır. Bazı inşaat mühendisleri apartman gibi yapılarda görev alırken, bazıları havaalanı, bazıları demiryolu gibi yapımlarda uzmanlaşma yoluna gider. Böylelikle bir inşaat mühendisinin başlıca görevleri arasında şunlar bulunmaktadır; 

  • Proje ile inşaatın plana uygun ilerlemesinde etkilidir 
  • Projenin zamanında bitirilmesinde gereken adımları atarlar 
  • İnşaatın teknik fizibilitesinden sorumludurlar 
  • İşçiler ile malzemelerin fiyatları ile maliyetleri ortaya koyarlar. 
  • İnşaatın sürdürülmesinde görev alanlar arasında koordineyi sağlarlar
  • Kamu ve yasal olarak gereken planlar ile diğer mevzuatları yerine getirirler 

İnşaat Mühendisinde Olması Gereken Özellikler?

Üniversitelerin dört yıllık fakültesinden mezun olan herkes İnşaat Mühendisi olabilir. Ancak bireysel olarak bazı kabiliyetlerinde olması gerekir. Kamu ve özel alanlarda İnşaat Mühendisi olarak görev alabilmeniz için başlıca; 

  • Civil 3D ve AutoCAD gibi inşaat tasarımı programlarını bilmek ve uygulamak
  • İnşaatın yapılması ve sürdürülmesi becerisine sahip olmak
  • Bütçeye uygun malzemeler ile iş gücü sayesinde hesaplanan maliyetlerde iş yürütümünü yapmak
  • Karşılaşılan problemleri çözme yeteneklerine sahip olmak
  • Koordine ve iletişimi iyi olmak
  • Yoğun çalışmalara uyumlu olmak 

İnşaat Mühendisi Maaşları Ne Kadar? 

Bütçe ile aylık olarak bir inşaat mühendisinin ne kadar para kazandığı hakkında merak edilen bir dizi soru bulunabilir. Ancak bu aşamada net bir rakamdan bahsetmek mümkün değildir. Nitekim bir inşaat mühendisinin deneyimi ile eğitim süresi ve diğer özelliklerine göre maaşlardan bahsetmek mümkündür. Bunun yanında Türkiye merkezli olarak faaliyet gösteren inşaat şirketlerinin yurt dışı görevlerini yerine getirenler çok daha farklı maaşlar alabilmektedir. Bu anlamda kamuda 657 Sayılı DMK’ya göre çalışanlar çok daha farklı maaş almaktadırlar. Burada derece kademesine göre aylık 17 bin liraya varan maaşlardan bahsetmek mümkündür. 

Yurt dışında görev yapanlar yerine ve tecrübesi ile eğitim süresine göre farklı ücretler kazanmaktadır. Bu aşamada aylık düzenli gelirler dışında bazı ücretlerden bahsetmek mümkün olabilir. İnşaat Mühendisleri inşaatın sürdürülmesinde ihtiyaç duyulan araç ve taşıtlar gibi bazı alternatiflere sahip olmaktadır. Bununla birlikte asgari ücret seviyesinde İnşaat Mühendisi olarak görev yapanlarda bulunur. Bu sebeple bir inşaat mühendisi maaşının ne kadar olduğuna net bir yanıt verilmesi mümkün değildir. 

Yazıyı beğendiyseniz lütfen paylaşın!