Sosyal Medya Kullanımı ve Bağımlılığı

Sosyal Medya Kullanımı ve Bağımlılığı

  Günümüz dünyasında sosyal medya yaşamın bir parçası halini aldı ve ilk yaygınlaşmaya başladığı dönemler bir eğlence aracı gibi görülürken artık sosyal medyaya bir çok alanda ihtiyaç duyulur oldu. Yeni teknolojik gelişmeler beraberinde çeşitli teknolojik cihazları getirmiş, buna bağlı olarak da sosyal medya kullanıcıları büyük ölçüde artmıştır. 

  

  Genel olarak sosyalleşmek için kullanılan sosyal medya, bazı kullanıcılar tarafından çeşitli bilgiler edinme, zaman geçirme, sektörel faaliyetler gibi çeşitli amaçlarla kullanılabilmektedir.  Faydalı kullanıldığında insanlığın yararına olduğu kaçınılmaz bir gerçek ancak sosyalleşmek için sosyal medyayı tercih etmek, insanların toplumdan soyutlanmasına ve uzak kalmasına, bu sebeple de sanal sosyalleşmenin artmasına yol açmıştır. Sanal olarak sosyalleşmek ve insan etkileşimi, bireyi sağlıklı sosyal çevrelerden uzak tutarak kendini geliştirmesinin, yeni aktiviteler ya da faaliyet kolları edinmesinin de önüne geçer. Toplumda bu sebepten içine kapanık, kendini özgürce ifade edemeyen, dil becerileri gelişmemiş bireyler oluşmaya başlar.

 

  Sosyal medya kullanımı yaşa, cinsiyete, statüye ve bireylerin gelişmişlik düzeylerine bağlı olarak değişir. Ancak çok küçük yaşlarda çocukları sosyal medya ile tanıştırmak ileride farklı sorunlara sebep olabilir. Nitekim bilinmelidir ki sosyal medya yerinde ve dozunda kullanılmazsa bireylerde bağımlılık meydana getirir. 

 

Kişiler kendilerinde sosyal medya bağımlılığı olup olmadığının analizini yapmak istediklerinde, bir süre internet ortamından uzak kalarak bunu deneyebilirler. Eğer sosyal medya kullanılmadığında yalnızlık hissi meydana geliyorsa, kişi uzak kalmak istemiyor ve devamlı sanal etkileşim içerisinde olmak istiyorsa kendisi için sosyal medya bağımlısı diyebilir. Bu gibi bir durumda yapacak yeni uğraşlar bulması, çeşitli hobiler edinmesi, çalışıyor ise yaptığı işe odaklanması ve hatta yeni çevre edinmesi yararına olacaktır. Uzak kalmayı denemek için ise en az 2-3 ay gibi bir süre gereklidir.

Bu süre zarfında hayatınızdan sosyal medyayı çıkarabiliyorsanız sizin sosyal medya bağımlılığınız yok demektir. Uzak kaldığınız zaman dilimi içinde hiç bir şekilde hesaplarınıza giriş yapmamalı, başkalarının yanında onların telefonu / hesapları üzerinden sosyal medyayı incelememelisiniz. Eğer durumunuzun ciddi boyutlarda olduğu kanaatindeyseniz, mutlaka profesyonel bir uzmandan destek almanız gerekir. 

 

Yazıyı beğendiyseniz lütfen paylaşın!