Vücudun Strese Verdiği Tepkiler, Stres vücudumuzu nasıl etkiler?

Vücudun Strese Verdiği Tepkiler

Vücudun strese verdiği tepki, kalp atış hızının ve kan basıncının artmasını, nefes alıp vermenin hızlanmasını ve adrenalin ve kortizol gibi hormonların salgılanmasını içerir. Bu hormonlar vücudunuzun harekete hazır olmasına yardımcı olur. Elinizdeki göreve odaklanmanıza yardımcı olur ve kısa bir süreliğine enerji patlaması yaşamanızı sağlar. Bu, bir kazadan kaçınmak için kaçınma eylemi yapmanız gerektiğinde olduğu gibi belirli durumlarda faydalıdır.

Ancak bu hormonlar çok sık salgılanırsa veya savaş ya da kaç tepkisi gerektirmeyen olaylara yanıt olarak salgılanırsa, bu durum fiziksel ve zihinsel sağlık sorunlarına yol açabilir. Özetle, stres bazı durumlarda faydalı olabilir, ancak uzun süreli olduğunda veya sıradan olaylara tepki olarak yaşandığında zararlı olabilir.

Stresin Fiziksel Tepkileri

Stres, kalp atış hızının ve kan basıncının artması, nefes alıp vermenin hızlanması ve adrenalin ve kortizol gibi hormonların salgılanması gibi fiziksel tepkilere neden olabilir. Stres seviyenizi yönetme noktasında alışkanlıklar her zaman önemlidir. Stres çok yoğun hale geldiğinde, profesyonel yardım almak önemlidir. Stresin fiziksel belirtileri her birey için farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Yaygın fiziksel belirtiler arasında baş ağrısı, kas gerginliği, yorgunluk, göğüs ağrısı, hızlı kalp atışı, karın ağrısı, terleme, titreme veya sarsılma, uykuya dalma veya uykuda kalma güçlüğü, ağız kuruluğu ve iştah veya cinsel dürtüde değişiklikler yer alır. Stres ayrıca sinirlilik, depresyon, umutsuzluk, endişe veya huzursuzluk duygularına da yol açabilir.

Ayrıca insanların görevlere konsantre olmakta veya karar vermekte zorlanmasına da neden olabilir. Stresi azaltmaya yönelik adımlar atmak için bu stres belirtilerini tanımak önemlidir. Belirtilerde de her zaman azalımlar olması gerekmektedir. Belirtilere takılı kalmakta bazen stresin artışına sebebiyet verir.

Stresin Fiziksel Tepkilerde Vücudu Etkilemesi

Strese verilen fiziksel tepkiler vücudu farklı şekillerde etkileyebilir. Vücut strese kortizol, adrenalin ve norepinefrin gibi hormonlar salgılayarak yanıt verir. Bu hormonlar kalp atış hızını, kan basıncını ve solunumu artırır. Ayrıca enerji ve uyanıklığı da artırırlar. Uzun süreli stres baş ağrısı, kas gerginliği, yorgunluk, göğüs ağrısı ve mide rahatsızlığı gibi fiziksel semptomlara neden olabilir.

 

Yazıyı beğendiyseniz lütfen paylaşın!