İltihaplı Romatizmaya Ne İyi Gelir ? Romatoid Artrit

İltihaplı Romatizmaya Ne İyi Gelir ? Romatoid Artrit

 

İltihaplı romatizmaya  oldukça sık rastlanan  ve sancılı  bir hastalıktır. İltihaplı romatizmaya neden olan etkenler , nasıl tedavi edileceği gibi bir çok konuyu sizler için bu yazımızı düzenledik.

İltihaplı romatizmaya tıp dilinde ‘’Romatoid Artrit’’ denir.Halk arasında eklem romatizması olarak da bilinir. Bu romatizma türü daha çok el ve ayaklarda bulunan küçük eklemleri karşılıklı olarak tutuyor. Romatoid artrit, küçük eklemlerin dışında; diz, kalça ve omuz gibi büyük eklemlerde de tutulma neden olabiliyor.

 

İltihaplı Romatizma Nedir ?

 

Sadece ülkemiz de değil dünya genelinde en çok görülen romatizma türüdür Romatoid Artrit .Bu rahatsızlık hastaların hayatı oldukça olumsuz etkiler çünkü ağrılar , tutulmalar ve hareket kısıtlamaları gibi etkileri vardır. eğer kendiliğinde geçer bu hastalık diye düşünrseniz yanılırsınız. Genellikle el ve el bileğindeki küçük eklemlerdeki tutulmalar ile kendisini belli eden romatoid artrit, tedavi edilmediği takdirde eklemlerde kalıcı sakatlıklar doğurabiliyor.

 

Eklemlerde, adalelerde ve onları çevreleyen yumuşak dokuda ağrı ve İltihap neden olan romatizma kronik izleyen bir hastalıktır. İltihap ve İltihapsız olmak üzere iki kola ayrılam hastalık, ilk evvel eklemlerde ve daha sonrada bedenin öteki dokularında ciddi zararlara yol açar.

 Romatoid Artrit, Lupus Hastalığı, Behçet Hastalığı, Gut ve Ankilozan Spondilit cerahatli romatizmaların en yaygın çeşitleridir.

 

İltihaplı Romatizma Belirtileri Nelerdir ?

 

Aşağıda yapacağımız ilk 3 madde eklemler üzerinde gerçekleşir ;

 

  1.  kızarıklık ve şişme, sıcaklık hissi, yanma,
  2. şiddetli ağrı,
  3. Eklem ve  cilt altında romatoid nodülü olarak tanımlanan şişlikler ve yumrular,
  4. Kronik ishal, sebepsiz kilo kaybı, uzun süren karın ağrıları
  5. kalça ağrıları, gözlerde kızarıklık ve ağrı
  6. Yüksek ateş ,halsizlik, bitkinlik
  7. Belli bir süre hareketsiz kaldığı durumları ve ya uykudan uyanıldığın da sabah saatlerinde ; yaşadığı kısıtlılık-tutukluk hali gözlenir. 

İltihaplı Romatizma Nasıl Tedavi Edilir ?

Doktor fiziki muayaenesi sonucunda istenilen tahlil ve görüntüler( MR , röntgen, ultrasonografi gibi ) sonucuna göre hastalık tanısı yapılır ve tedavi süreci belirlenir.

  • Genellikle  Romatoid Artrit denilen iltihaplı romatizmanın başlangıç evresi ise kortizon tedavisi uygulanıyor. Ağrı kontrolü amacıyla çeşitli ağrı kesiciler ve antiinflamatuvar ilaçlar da kullanılmaktadır.
  • Hastanın yaşam stili farklılıkları, sigara gibi alışkanlıklarını terk etmesi, uygun perhiz ile beraber fazla kilolarını vermesi ve nasihat edilen egzersizlerini kumpaslı yapması ilaç rehabilitasyonları kadar ehemmiyet taşımaktadır.
  • İlaç tedavisinin yanı sıra fizik tedavi ve rehabilitasyon tedavileri arasında hareket kısıtlaması başka bir deyişle immobilizasyon, hastaya göre özel  postür duruş tertip etmesi, gerektiği gidişatlarda atelleme harekâtı ile eklem üzerine binen yükün eksiltilmesi, soğuk-sıcak su uygulamaları ve iyileştirici egzersizler bulunmaktadır.
  • Romatoid artrit hastalığında cerrahi tedavilerin temel amacı, ağrının giderilmesi ve fonksiyonda iyileşmenin sağlanmasıdır. 
  • Hatta bazı hastalar , rahatsızlıkların tanısı konabilmesi için amaçlı cerrahi biyopsi operasyonlarına da ihtiyaç duymaktadır.

Bu hastalığın tedavisi kendinize iyi bakmanız , kilo vermeniz, doktorunuzun sunduğu tedavi yönteminin sıkı sıkıya uygulayarak geçeceğine inanmak ilk adımdır. Sağlıklı günler dileriz !

 

Yazıyı beğendiyseniz lütfen paylaşın!