Matematik Hayatımızda Olmasaydı?

Matematik Hayatımızda Olmasaydı?

Başlığı okuyunca bazılarımızın içinden ‘’ ne kadar güzel olurdu’’ dediğini duyar gibiyim. Sayılarla arası bir türlü düzelmeyen, dört işlemi yapmak için parmaklarını hala kullanan İnsan sayısı az değildir.  Okul sınavları başta olmak üzere, lise ve üniversite sınavlarında matematik her daim karşımıza çıkmaktadır. Sınavlarda iyi bir puan alabilmek için matematik testinden de belli oranda sayı çözmek zorunda olduğumuzu hepimiz biliriz.

Peki matematik sadece okul ve eğitim hayatımızda mı karşımıza çıkar? Tabi ki hayır. Hayatımızın hemen pek çok anında aslında matematikle ister istemez iç içeyiz. Bakkal alışverişinde, günlük olarak zamanımızı planlarken, okula, iş yerine ya da herhangi bir misafirliğe gidiş gelişimizde bile saat kavramından dolayısıyla matematikten yararlanırız. Tüm bunlar aslında matematiğin hayatımızın içindeki yeri ve önemini de en iyi şekilde anlamamıza katkı sunar.

Matematik Olmasaydı Nasıl Bir Dünyamız Olurdu?

Peki hayatımızda matematiğin hiç yeri olmasaydı nasıl bir hayatımız olurdu düşündünüz mü? Hayal edelim isterseniz ve nasıl bir tablo karşımıza çıkabilir üzerinde düşünelim; En basit örneklerden yola çıkacak olursak, saat kavramını hayatımızdan çıkaralım. Herkes canı istediği saatte okula ve iş yerine geliyor, sorumluluklarımızı ne zaman istersek o zaman yerine getiriyoruz. Her şeye ne kadar karmaşık hale gelir değil mi? Bitmeyen işler, aksayan bir sürü şey. 

Ya da matematik kullanmadan mühendislerin çalıştığını düşünürsek ortaya nasıl bir manzara çıkar? Düşünmek zor olmasa gerek. İçinde oturduğumuz konuttan, yol, park ve daha pek çok yapılara kadar her şeyin ince ve dikkatli bir ölçümle yapıldığını biliriz. Malzemeden çalma diye tabir edilen bir kavramı hepimiz duymuşuzdur. İhtiyaç olan malzemenin sayısının azaltılmasından kaynaklı olarak yapılarda nasıl aksaklık olduğu yaşanan büyük depremler sonucunda acı bir tablo olarak karşımıza çıkmaktadır. Yani diyebiliriz ki dünyadaki her iş ve her şey belli bir düzen ve ölçümler sayesinde en iyi hale getirilir. Bu noktada da matematik verilerinden mecburi olarak yararlanılır. Aksi olduğunda düzen bozulur ve ortaya karmaşık ve zorlu bir tablo ortaya çıkar.

 

Yazıyı beğendiyseniz lütfen paylaşın!