Şaşırtıcı Bir Serüven Işık Yılı, Işık Yılı Nedir?

Şaşırtıcı Bir Serüven Işık Yılı

Gökyüzüne baktığımızda mükemmel ve gizemli bir dünya görürüz. Milyarlarca yıldız, göktaşı ve gezegen gibi çok sayıda gök cismi ilgimizi çektiği kadar bizi şaşırtır da. Gökyüzünde neler oluyor, bu kadar parlak ve görkemli bir dünya nasıl oluyor da ahengini koruyor? Yıldızlar ve diğer gök cisimleri düşmeden nasıl gökyüzünde asılı kalıyor? 

Gökyüzünde yaşanan gizemli dünyaları bilim adamları yıllardır araştırmıştır. Bilim adamlarının yapmış olduğu hummalı çalışmalar sonucunda matematiksel veriler de şaşırtıcı biçimde bilim dünyasını aydınlatmıştır. Mevsimlerin oluşumu, gece ve gündüzün oluşumu ve bunun sonucunda zaman ve saat kavramının ortaya çıkması gibi hayatımızın en önemli verilerine ışık tutacak bilgiler gök bilimcilerinin araştırmaları sonucunda ortaya çıkmıştır.

Parlak Bir Buluş Işık Yılı

Işık yılı kavramı da gökbilimcilerin bulmuş olduğu zaman kavramına bambaşka bir bakış açısı katan kavramlardan birisi olarak karşımıza çıkar. Bilindiği gibi boy, uzaklık gibi kavramları ölçmek için uzaklık ölçen birimlere ihtiyacımız olur. Bir insanın boyu ölçülürken metreden yararlanırız. Daha büyük uzaklıklar için kilometre ve üstü birimleri kullanırız. Peki kilometrenin yetmediği uzay gibi uçsuz bucaksız bir evrenin ölçümü için ne gerekir? İşte ışık yılı bu noktada hayatımıza girer. Uzay o kadar büyük bir mekandır ki gözümüzle görebildiğimiz en yakın cisimlerin uzaklığı bile birbirine milyarlarca kilometre uzaklıkta yer alır. 

Evrendeki cisimlerin mesafelerini ölçmek için tahmin edemeyeceğiniz kadar sayıda bol sıfır kullanmanız gerekir. Bu şekilde ölçüm işimizi büyük ölçüde zorlaştıracağı için bol sıfırlı ölçüm yerine gökbilimcileri ışık yılını baz almışlardır. Işık yılı ışığın bir yılda almış olduğu yoldur. Işık bir yılda tam olarak 9,3 trilyon km kadar yol alır. Bunun anlaşılması için kolay bir örnek verecek olursak Güneş ile Plüton gezegeni arasında 750 kere gidip gelme mesafesidir. Bunun sonucu olarak bize ulaşan şeyler aslında çok daha önce gerçekleşmiştir. Dünyadan bir ışık yılı uzaklıkta bir ışık yanarsa bunun parıltısını bir yıldan önce görmemiz mümkün değildir.

Gördüğünüz gibi ışık yılı şaşırtıcı ve akılda tutmak açısından bir o kadar da işimizi kolaylaştırıcı bir kavramdır. Gökyüzünde yıldızlara baktığımızda görmüş olduğumuz yıldızların sadece uzaklığı değil aynı zamanda uzun zaman önce gözümüze ulaşmış olmasıdır. Örneğin 3 ışık yılı uzaklıkta bir yıldızın ışığı sönerse biz onu ancak üç yıl sonra fark ederiz. Ne kadar ilginç değil mi? Hayranlıkla baktığımız gökyüzünün daha bunun gibi şaşırtıcı pek çok kanıtlanmış durumları var. Işık yılı kavramı evrendeki zamanı anlamamız açısından en önemli buluşlardan biri belki de. 

 

Yazıyı beğendiyseniz lütfen paylaşın!