Android Telefona Virüs Bulaştığını Nasıl Anlarsınız? Nasıl Bulaşır? Bulaşırsa Neler Yapılması Gerekir?

Android Telefona Virüs Bulaştığını Nasıl Anlarsınız? Nasıl Bulaşır? Bulaşırsa Neler Yapılması Gerekir?

Android, dünya genelinde çok kullanılan mobil işletim sistemi olmasıyla ios’a göre güvenlik tehditlere açık sistemdir. Son günlerde Apple tarafından mobil ve masaüstü platformda güvenlik açıklarına dair haberler duyulmaya başlandı. Fakat Apple bu gibi durumlarda ya hızlı bir şekilde güvenlik güncellemesi yayınlamakta veya çözüme dair makale paylaşmaktadır. En güzeli, yazılım ve donanım da tek isim olduğu için güncelleme dünyanın dört bir yanına aynı gün sunuluyor.

Android sisteminde durum daha farklı oluyor. Güvenlik açığı nasıl olursa olsun, üreticilerin geneli kullanıcıların güvenliğini düşünmüyor. O üreticinin amiral gemisi telefonunu kullanmanız bile güncellemeyi almanızı sağlamıyor. Bu nedenle güvenlik önlemini sizin almanız gerekiyor. Bu nedenle de size yardımcı olmak için android telefona virüs bulaştığını nasıl anlarsınız? Nasıl bulaşır? Bulaşırsa neler yapılması gerekir? Bu konulara burada yanıt vereceğiz.

Telefona Virüs Bulaştığını Nasıl Anlarsınız?

l Telefon aşırı derecede yavaşladıysa,

l Pop-Up reklamların ortaya çıkması,

l Aşırı veri kullanımı,

l Telefonda bulunan verilerin çökmesi,

l İstenmeyen widgetlar,

l Telefon şarjının çok hızlı azalması,

l Rehberinizdeki kişilere istemeden mesaj gitmesi,

l Telefonun çok ısınması,

Bu açıklananlar, telefonunuza virüsün bulaştığını gösterir. Bu maddelerden en az ikisi sizin telefonunuzda bulunuyorsa mutlaka virüs koruma yazılımı kullanmanız gerekecektir. Bu belirtilen maddeleri geniş bir şekilde açıklamasını yapalım.

Pop-up Reklamlar

Virüsün bulaştığını belirten pop-up reklamlar ile karşılaşırsanız bunları kapatmak için uğraşmayın. Telefonun ana ekran tuşuna basın ve çalışmakta olan bütün uygulamaları kapatın.

Telefonun Yavaşlaması

Çok etkili bir virüs telefonun performansını ciddi ölçüde düşürür. Sizin yerinize özel numaralar kısa mesaj gönderip cihazda bulunan bilgileri transfer ederek veri kullanımını alt üst eder.

l Aşırı Derecede Veri Kullanımı

l Telefonunuzun ayarlar sayfasını açın

l Uygulamalar kategorisini görüntüle

l Uygulamayı seçin

l ‘’Veri kullanımı’’menüsünü açınız.

Telefonda bulunan uygulamaların ne kadarı veri tükettiğini görürsünüz. Yüksek olan veri tüketimi, cihaza kötü niyetli yazılım bulaşıp bulaşmadığını anlamanıza yardımcı olur. Normalin üzerinde veri tüketen bir uygulama bulursanız yolunda olmayan bazı sorunlar var demektir.

Telefonda Bulunan Uygulamaların Çökmesi

l Zararlı olan yazılımlar çok ciddi kaynak tüketimine neden olur. Bu durum telefonunuzun uygulamalarının çökmesine neden olur.

l İstenmeyen Widget’lara Maruz Kalmak

l Android telefonunuza zararlı olan yazılımlar bulaşması ile istenmeyen widget yüklemeleriyle karşılaşırsınız.

Telefon Şarjının Çok Hızlı Bitmesi

Zararlı yazılımlar telefonun pil ömrünü azaltır. Bu nedenle de batarya kullanımını gözden geçiriniz. ‘’Ayarlar-Pil- Pil Kullanımı’’ menüsünden hangi uygulama pilin ömrünü kısaltmaktadır.

Rehberde Bulunanlara Mesaj Gönderilmesi

Kötü niyetli olan kişilerin geliştirmiş oldukları yazılımlar akıllı telefona bulaşması durumunda aniden fark edeceğiniz detay bulunmaktadır. Telefona girmiş olan zararlı yazılım, para kazanmak için geliştirilmiş ise aldatıcı olan bağlantıları, dosyaları çok kişinin indirmesini sağlamak için telefon rehberinde bulunan kişileri kullanır.

Telefonun Çok Isınması

Android telefonun çok ısınması telefonda virüsün olduğunu belirtir. Zararlı olan yazılımlar direk telefonu ısıtmaz fakat çok yoğun veri kullandığı için telefon ısınabilir.

 

Yazıyı beğendiyseniz lütfen paylaşın!