Şans Bambusu Nasıl Bakılır ? , Şans Bambusu Bakımı

Şans Bambusu Nasıl Bakılır ? , Şans Bambusu Bakımı

Şans bambusu bakımı ve daha fazla bilgiyi sizler için derledik . Aslında Uzakdoğuda’dan ülkemize gelmiş ve oldukça çok sevilen bir bitkidir. Dünya da bilinen ismi Lucky Bambu’dur. Bu bitkinin verilen kişiye şans getirdiğine inanılır. Bu yüzden günümüzde de çiçekler yerine özellikle yeni ev alanlara , yeni işe başlayanlara bu bambu hediye edilmeye başlandı.

Şans bambusu dediğimiz gibi Uzakdoğu topraklarından geldi bu yüzden sizlerle bir Çin inanışını paylaşalım . ‘’ Şans bambusunun yapraklarını eliniz dışında bir alet makas vb. başka bir şeyle keserseniz ;  bolluk ve bereketin azalmasına yol açarmış.

Şans Bambusu Bakımı Nasıldır ?

Bu bakım aşamasını ve özelliklerini sizlere madde madde açıklayacağız.

  1. Oda sıcaklığında olması en iyi ortamdır. Asla soğuk bir odada bırakmayın.
  2. Direk güneş ışığına bırakırsanız ; bitkinizin rengi sararmaya başlar.
  3. Bambuyu sularken suyun ılık ve içme suyu olduğundan emin olun . Şans bambusu bu açıdan oldukça hassastır. 
  4. 15 günde bir suyunu tamamen boşaltıp tazeleye bilirisiniz. Eğer saksıda yetiştiriyorsanız saksınızın dranaj delikleri olmalıdır.
  5. Bitkinin kökleri oldukça serbest olmalıdır. Eğer sıkışık bir halde kökleri durursa bambu strese girip solmaya başlar.
  6. Derin ve büyük saksılar ya da vazolar tercih etmelisiniz.
  7. Yapraklarına sık sık su püskürtmelidir.
  8. Çubuk şeklinde kafasında burgulu olanlar, dışı renkli bir cam vazoda yetiştirilmelidir.

Yukarıda saydığımız adımlara dikkat ederseniz şans bambunuz uzun süre sizinle birlikte yaşayabilir.

Bambu hakkında en merak edilen bir konu da ne kadar uzar ne kadar büyür sorusudur. Bu bitkinin büyümesi yavaştır. Her ay 2- 2,5 cm uzar.

Şans Bambusu Nasıl Kıvrılır ?

Bambu çiçeklerini burgulu şekilde kıvırabilmeniz için bambu sapını tüp ya da kıvrımın ağzına gelecek şekilde yerleştirmeniz ve büyümesini beklemeniz yeterli olacaktır. 

Bu şans bambusunun bir kaç temel özelliğini de kısaca bahsedelim .

  • İç mekanda yetiştirmek, değişik bambu türlerine göre daha uygundur.
  • Güneş veya soğuğa karşı dayanıklıdır kendini dış etmenlere karşı gözetebilen bir bitkidir.

Bambular Neden Sararır ?
 

Bambular direk ve ya çok fazla güneş ışığına maruz kalırsa o canlı yeşil rengini kaybedip sararmaya başlar. Eğer bambu cam kenarında ise odanızın daha iç bir bölgesine az ışık alan gölge , ılık bir yere konumlandırmanızı öneririz. 

Bambu yapraklarının sararmasının temel bir diğer sebebi de ; sularken kullandığınız sudur. Su kalitesi düşük ise , çeşme suyu ise bu durum yaşanabilmektedir. Bambu yapraklarında delikler oluşmaya da başlar ise temiz ve çok hafif nemli bir bez ile düzenli olarak silmeniz gerekir. 

Şans Bambusu Nasıl Çoğaltılır ?

Kesilmiş dalı suya konduğunda kolayca köklenir. Bambuları sağlıklı biçimde artırmak istiyorsanız gövde üzerinden açan yaprakları kırmayı deneyebilirsiniz. Filizlenen yaprakları 7 cm’lik boyutlardan sonra kırarak bir suya batırmanız kolay bir şekilde bambularınızı çoğaltabilmenizi sağlamaktadır. 

Yazıyı beğendiyseniz lütfen paylaşın!